16 Nisan 2025 04:32

Tüm liseler için mücadeleye!

Biz öğrencileri, bir gerçeği gördük: Eğer bugün susarsak, yarın sesimizi duyuracak kimse kalmayacak. Öğretmenimize sahip çıkmak, okulumuzu savunmak bizim sorumluluğumuz.

Tüm liseler için mücadeleye!

Fotoğraf: Evrensel

Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi öğrencileri


Ankara – Merhaba Evrensel okuyan liseli arkadaşlarımız! Belki siz de bazen kendi okulunuzda bir şeylerin yanlış gittiğini hissediyorsundur. Sanki sesimizi kimse duymuyormuş gibi... Ama biz Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesinde, böyle hissettiğimiz bir anda susmak yerine bir araya gelip ses çıkarmayı seçtik. Okulumuzda 39 öğretmen, sözde “nitelikli okulların rotasyon programı” bahanesiyle yıl sonunda okul idaresinin inisiyatifiyle açığa alınacak ya da başka okullara sürgün edilecek. Oysa bu öğretmenler bizimle yıllardır beraber olan, okulun geleneğini, niteliğini ayakta tutan insanlar. Biz de öğretmenlerimize sahip çıkmak için harekete geçtik.

Pazartesi sabahı ilk dersten sonra teneffüste okul bahçesinde oturma eylemimizi başlattık. Önce kitaplarımızı okuyup, sonra hep birlikte İstiklal Marşını ve Gençliğe Hitabeyi okuduk. “Öğretmenime dokunma”, “Nermin uyuma, öğretmenine sahip çık” diye haykırdık. Okul kapısına gelen mezun arkadaşlarımız ve basın da mücadelemize destek oldu. Okul idaremizin tehditlerine, getirilen üç polis arabası ve okulun içinde duran sivil-üniformalı polislere rağmen geri adım atmadık. “Okulumda polis istemiyorum” dedik, çünkü biz okulda ses çıkarmanın suç olmadığını biliyoruz. Oturma eylemimizi önceden öğrenince direnişimizi kırmak için “Yoklama alınmayacak, gelmeyin” haberini yaymaya çalışan okul idaremiz, geldiğimizdeyse sınıflarımıza girmezsek yok yazılacağımızı söyledi. Bazı arkadaşlarımız korktu, ama bahçede oturma eylemimize devam ettik. Müdürümüz bahçede “Burası okul, sokak değil. Bundan sonra yapacaklarınız farklı prosedürler gerektirebilir” diyerek gözdağı verdi. Oturma eylemimizin bitmesiyle birlikte tribünlerimizde dayanışmaya devam ettik. Öğle arası olduğunda biz okulumuzdan çıkarken hem okulun içinde hem de çevresinde sivil polisler dolanıyordu. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz oturma eylemimizden sonra birçoğumuz yok yazıldığımızı öğrendik.

Biz Nermin öğrencileri, bir gerçeği gördük: Eğer bugün susarsak, yarın sesimizi duyuracak kimse kalmayacak. Öğretmenimize sahip çıkmak, okulumuzu savunmak bizim sorumluluğumuz. Sadece kendi okulumuz için değil, tüm liseliler için bu mücadeleyi büyütmek zorundayız. Bu yüzden Yenimahalle’deki kardeş okullarımıza da çağrı yapıyoruz: Gelin, geleceğimizi birlikte savunalım.

Evrensel'i Takip Et